Sigrid1968 » Specials » Weerjaar 2016
Sigrid1968: Informatie van A tot Z

Het Nederlandse weer in het recordwarme jaar 2016

Het Nederlandse weer in het recordwarme jaar 2016 Het jaar 2016 was wereldwijd warmer dan alle voorgaande jaren. Vooral in Oost-Europa werd het erg warm en ook op de Noordpool was het aanzienlijk warmer dan normaal. Ook in Nederland was 2016 een warm jaar. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 10,7 komt 2016 op de tiende plaats in het rijtje van warmste jaren sinds de weermetingen in 1851 begonnen. De warmte was in Nederland weliswaar minder extreem dan op sommige plekken in de rest van de wereld, toch is de invloed van de klimaatverandering goed merkbaar, want 2014 en 2015 waren ook al de warmste jaren ooit gemeten. Opmerkelijk is bovendien dat zestien van de zeventien warmste jaren zijn na het jaar 2000 zijn gemeten!

Opnieuw de warmste

Wereldwijd was 2016 het warmste jaar sinds men in 1851 startte met de weermetingen. Nooit eerder was het gemiddeld zo warm geweest. Diverse kranten wijdden er een artikel aan: men maakte zich grote zorgen, omdat de opwarming van de aarde veel sneller lijkt te gaan dan men tijdens de klimaattop van december 2015 in Parijs had afgesproken.

In Nederland was 2016 niet het warmste jaar ooit gemeten. Wel beleefden we de een na zachtste winter, terwijl er aan de andere kant enorme overlast was door ijzel. Verder hadden we een natte junimaand gevolgd door een wisselvallige zomer. Pas na half augustus kwam het stabiele zomerweer dat tot ver in de herfst voortduurde.

Bizar

De warmte in 2015 en 2016 werd mede veroorzaakt door de sterke El Niño. Deze opwelling van het warme zeewater op het zuidelijk halfrond veroorzaakt nog lange tijd daarna mondiaal hogere temperaturen. Verder had de uitstoot van broeikasgassen ook een behoorlijk aandeel in het warmere weer.

Het WMO noteerde in juni 2016 de 378ste opeenvolgende maand, waarin de gemiddelde temperatuur mondiaal gezien boven het langjarig gemiddelde van de 20ste eeuw uitkwam. De laatste maand met een gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde was december 1984! In Nederland was het weer in 2016 vrij grillig met een te koude april, oktober en novembermaand, maar warmte in o.a. de maanden juni en september.

Plaknachten

Wanneer je mensen in Nederland vraagt of ze het jaar 2016 warm vonden en dan praat je vooral over de zomer, zullen veel van hen antwoorden dat het in juni en juli behoorlijk tegenviel. Sommigen zullen verbaasd zijn als je hen vertelt dat juni 2016 qua temperatuur zelfs in de top tien staat en dat de zomer van 2016 zelfs op de tiende plaats staat van warmste zomers ooit.
Ook in Europa is het tijdens de zomermaanden weleens warmer geweest.

De hoge gemiddelde temperaturen komen vooral door de warme, zwoele nachten. Onder de bewolking koelde het 's nachts vaak amper af. Het weerwoord van 2016 is niet voor niets 'Plaknacht'. Ook in Nederland had men er regelmatig last van. Nachten waarop de temperatuur maar moeilijk daalde en waarin je zonder ventilator haast je bed uitdreef. De warme nachten hebben de gemiddelde temperatuur flink naar boven gestuwd, waardoor het ondanks het wisselvallige, regenachtige weer, op veel plekken toch recordwarm werd.

Het Nederlandse weer van 2016 in vogelvlucht

Ook in Nederland was het jaar 2016 een warm jaar met wederom nauwelijks winterweer, een zomer die warmer was dan gemiddeld en een zomerse septembermaand. Soms zaten er ook koudere maanden tussen, zoals april en maakten we mee dat het met Pasen 2016 kouder was dan tijdens de kerst in 2015. Ook beleefden we in 2016 het koudste Pinksterweekend in 80 jaar.
(Zelfs Pinksteren was kouder dan kerst 2015).

Juni 2016 was in Nederland een natte en zeer onstuimige maand met dagelijks wateroverlast en hagelstenen als tennisballen.
Pas half augustus werd het zomer en de septembermaand was meer een zomermaand dan een herfstmaand. Bijna kwam het in De Bilt tot een hittegolf in september!

Constatering

Niets is zo grillig als het weer; desondanks wordt het de laatste decennia overal ter wereld gestaag warmer. In Nederland merken we dit doordat er doorgaans meer warmterecords worden verbroken, dan kouderecords. Kou van betekenis is sinds februari 2012 niet meer voorgekomen en zelfs die kou stelde in vergelijking met de winters van 1947, 1956 en 1963 eigenlijk maar weinig voor.
Schrijf mee!