Sigrid1968 » Specials » Zwemmend redden

Zwemmend redden - wat komt er allemaal bij kijken?

Bijna iedereen in Nederland kan zwemmen. Toch verdrinken er jaarlijks nog zo'n 500 mensen in de Nederlandse wateren en zwembaden. Dit is gemiddeld meer dan een slachtoffer per dag! Om dit te voorkomen, is goed toezicht houden aan de rand van het water, onontbeerlijk. Toezichthouder wordt je niet zomaar; er is een gedegen opleiding voor. Als het zover komt dat je iemand moet redden, moet je namelijk ook weten hoe je dit op een goede manier moet doen. Anders kan het zijn dat je jezelf en het slachtoffer juist in gevaar brengt.

Iemand dreigt te verdrinken, wat doe je?

Stel je staat op de rand van een zwembad en ziet iemand, die dreigt te verdrinken. Wat doe je? Spring je meteen het water in, of sta je verstard van angst op de kant, niet wetend wat te doen? Wanneer je zonder er echt bij na te denken, meteen het water in springt, kan het zijn dat het slachtoffer jou in paniek vastgrijpt en onder water trekt. In het ergste geval, zijn er dan twee slachtoffers te betreuren. Bovendien moet je zelf goed kunnen zwemmen en weten hoe je iemand naar de kant kunt brengen. Mede daarom is een goede opleiding noodzakelijk. In deze opleiding leer je hoe je goed toezicht moet houden en leer je de kneepjes van het reddend zwemmen.

Een droge of een natte redding?

Wanneer iemand in het water in de problemen komt, maar goed aanspreekbaar is, ga je bij voorkeur niet het water in. Voor je eigen veiligheid is het namelijk beter dat er geen lijfelijk contact is met de drenkeling. Wanneer iemand flinke kramp heeft en niet meer vooruit komt, kun je volstaan met hem een werpzak toe te gooien, die hij kan vastgrijpen. Door aan het koord te trekken dat aan de werpzak vast zit, kun je de drenkeling op de kant trekken. Ook kun je een mat of een ander drijvend voorwerp naar hem toe duwen, zodat hij zich hieraan kan vastklampen. Pas als het echt niet anders kan (het slachtoffer is bewusteloos of ligt zelfs op de bodem), ga je het water in. Snelheid is hierbij geboden. Liefst binnen twintig seconden na ontdekking, moet het slachtoffer boven water zijn.

Vervoers- en bevrijdingsgrepen

Wanneer je de drenkeling eenmaal te pakken hebt, moet je hem ook nog naar de kant vervoeren. Daar zijn allerlei vervoersgrepen voor bedacht. Zo heb je de kopgreep voor een bewusteloze drenkeling en de polsgreep voor een wat onrustige drenkeling. Wanneer de drenkeling bij kennis is, is het belangrijk dat je tegen hem blijft praten, zodat hij weet wat je gaat doen. Wanneer hij wat meer gerustgesteld is, zal hij waarschijnlijk ook minder onrustig worden. Soms zijn drenkelingen in paniek. Dan grijpen ze je vast of omklemmen je in een stevige greep, waardoor je onder water dreigt te gaan. Je kunt dan een bevrijdingsgreep gebruiken, om je los te maken, waarna je de drenkeling in een passende vervoersgreep kunt meenemen.

Beter voorkomen dan genezen

Voorkomen van verdrinkingen begint met goed toezicht houden. Tegenwoordig zijn vrijwel alle toezichthouders opgeleid. Zij leren hoe ze goed toezicht kunnen houden, zodat ze het meteen in de peiling (kunnen) hebben, als er iemand in de problemen komt en dreigt te verdrinken. Ze kunnen meteen ingrijpen of een verdrinking voorkomen, doordat ze bijvoorbeeld zien dat iemand de zwemkunst niet machtig is.
Van badmeester naar allround zwembadmedewerker

Van badmeester naar allround zwembadmedewerker

Badmeester is van oudsher een prachtig beroep. Hij was degene die je zwemles gaf, de man die tijdens het vrijzwemmen langs het bad liep en toezicht hield. Natuurlijk had hij de nodige zwemdiploma's en…
Vervoers- en bevrijdingsgrepen bij zwemmend redden

Vervoers- en bevrijdingsgrepen bij zwemmend redden

Een in nood verkerende drenkeling uit het water halen, is niet zonder gevaar. Wanneer het slachtoffer in paniek is, kan het gebeuren dat hij zich wanhopig aan zijn redder vastklemt, zodat (in het ergs…
Wat is een natte redding?

Wat is een natte redding?

Als je zelf niet in het water hoeft om iemand te redden, noemt men dat een droge redding. Wanneer er sprake is van een zichtbare drenkeling binnen bereik, proberen lifeguards de drenkeling namelijk al…
Wat is een droge redding?

Wat is een droge redding?

Veel mensen die in het water iemand in nood zien verkeren, hebben de neiging er zelf meteen in te springen om die persoon te helpen. Wanneer je als toezichthouder aan een zwembad staat heb je, als het…
Beter voorkomen dan zwemmend redden

Beter voorkomen dan zwemmend redden

In Nederlands sterven jaarlijks zo'n 500 mensen ten gevolge van verdrinking. Ondanks het toezicht dat er wordt gehouden, zijn er zelfs in zwembaden verdrinkingsdoden te betreuren. Natuurlijk wil je di…
Gepubliceerd door Sigrid1968 op 28-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.maastrichtsereddingsbrigade.nl
  • Aqua Leisure & Lifeguard ALH LFG 2 - Toezichthouder - door Nationaal Platform Zwembaden/NRZ
  • Steeds meer verdrinkingen - NOS nieuws 5-8-2013
  • www.zwemmendredden.nl
  • Powerpoint bevrijdingsgrepen Sozon
  • Eisen certificaat Zwemmend Redden (www.npz-nrz.nl)